Sa-l plangem pe Cristian Paturca

Posted: 18 ianuarie 2011 in Uncategorized
Etichete:,
Reclame
Comentarii
 1. Bogdan spune:

  A fost vecin cu tine, in Cotroceni.
  Aproape ca nu-l credea nimeni cand spunea, la carciuma din colt, ca a scris Imnul Golanilor si ca a participat impreuna cu alti naivi la incercarea de a face din Romania post-decembrista altceva decat ce vedem…

 2. beatrix spune:

  Traiasca naivii dintotdeauna! Cei care au idealuri si incearca sa le puna in practica! Fara ei ne-am cufunda in marea de pesimisti ingrijorati, apologetii Inactiunii, care desi sunt contra, n-ar misca un deget, din „principiu” ..

 3. Bogdan spune:

  Beatrix, sunt perfect de acord cu sloganurile. Imi aduc aminte de lozincile scrise cu alb pe panouri rosii, in comunism.
  Din fericire societatea, in general, nu este alcatuita strict din revolutionari sau doar din diverse tipuri de frondori, ba chiar si acestia mai iau cate o pauza din cand in cand, in timpul glorioaselor lor vieti.
  Inainte de a face un mix de categorisiri dupa sabloane convenabile si de a alege cel mai mai „cataroi” pentru tzeasta „celor care nu sunt ca noi”, propun suplimentar o mica tema in ceea ce urmeaza.
  In noiembrie 1956, in plin sezon de vanatoare de comunisti in USA, Nikita Hrusciov facea o afirmatie care intr-adevar speria Vestul (recomand http://en.wikipedia.org/wiki/We_will_bury_you). „We will bury you” a fost mai tarziu rastalmacita propagandistic, de acelasi sinistru personaj, prin faptul ca mentalitatea clasei muncitoare va supravietui modului de viata si atitudinii burgheze. Urasc sa dau dreptate unui fost dictator. Dupa comunism, ce a urmat la noi, a fost o continuare a siluirii mentalitatii si a patriotismului (ce devalorizat e si acest cuvant!) romanesc, pana cand l-au adus in hal(atul) manelizato-consumerist de pe actualul tablou de instrumente. Spirtul troglodit a invins, arta si frumosul (scorneli burgheze) sunt pentru biblioteci si muzee.
  Naivii fac doar revolutii. Cei care nu sunt naivi stiu sa o duca mai departe. Pentru asta e nevoie de oameni cu spiritul treaz, nu de 21 de milioane cu spiritul amputat, manipulabili ocazional.
  Pe cine sa trezesti in Piata Universitatii dupa 90? Pe mineri, sau pe comunistii care tocmai sa instalasela la putere confortabil, dupa dusul cu sange, revigorant si cu tot harnasamentul zileleor de odinioara? Si cine sa ii scoleasca pe noii tineri decat fosti securisti sau universitari care au avut o pila pentru a deveni si ei profesori. Cei veniti din strainatate au fost ridiculizati. Nu e asta naivitate?
  Frumos gestul cu revolta, cu greva foamei si cu golanii. Dar din pacate doar o lotiune. Asculta din nou versurile (scrise in toaleta universitarilor, unde mirosurile excrementelor de activisti se impleteau cu cele ale studentilor nemultumiti) ale imnului lui Paturca si vezi daca s-a indeplinit ceva din acest ideal romantic…
  Si cum sa nu ii dai dreptate lui Tutea ca Romania e un teren viran si ca n-are rost sa faci puscarie pentru un popor de prosti?

 4. Bogdan spune:

  Apropos, Iliescu i-a supravietuit lui Paturca…

  • beatrix spune:

   Intr-adevar, Iliescu i-a supravietuit lui Paturca si inca de doua ori. O data in iunie ’90 si inca o data acum. Doar aparent, insa, pentru ca noi il vom ingropa pe el intr-un sertar secund al istoriei.

   Pe de alta parte, insa, fara masa manipulabila din ’89, ma tem ca altele ar fi fost coordonatele debarcarii lui Ceausescu. Si chiar daca ceea ce a urmat nu este exact ceea ce ne-am dorit, asta nu se datoreaza numai naivitatii maselor ci si lipsei unei alternative serios organizate si nu de conjunctura („resuscitatii” din partidele istorice si pseudo disidentii de cafenea sau de vila scriitorilor de la Neptun).
   Apropo, recomand si eu, nu wiki ci o carte, „Revolutia ca esec” de Stelian Tanase.., pentru lamuriri.

   Ca o concluzie, imi permit sa il citez pe Neagu Djuvara si sa repet ca Romaniei nu ii trebuie 20 de ani ci 2 generatii pentru a se curata de uscaturi. Prin urmare, mai discutam pe subiectul asta peste vreo 60 de ani..

   A plus !

 5. Blue spune:

  Dumnezeu să-l ierte..
  Vorbele nu mai au sens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s