Tupeu de functionar platit din banii mei. Studiu de caz.

Posted: 25 iunie 2020 in Uncategorized
Etichete:, , , , ,

Se spune ca spitalul Matei Bals e mosia lui Streinu Cercel. Ca orice vataf care se respecta, Cercel are si servitori. Unul dintre ei este Raluca Cruceru, un soi de asistenta personala, contabila, bugetara si responsabila de buna imagine a mosiei.

Doamna PH. D. Senior Legal Adviser Raluca Cruceru s-a simtit deranjata ca am cerut contractele publice ale spitalului cu firma Ducos Trading, firma condusa de Ion Berciu. Berciu mai are o clinica privata, loc in care fiica lui Streinu Cercel presteaza ca medic specialist. Am scris asta in Europa Libera.

In contextul amintit, PH D Raluca Cruceru, are o dilema existentiala: Sunt sau nu jurnalist, sa-mi raspunda sau nu la cererea facuta in baza legii 544/2001?

Astfel, doamna cu doctoratul in buzunar, printr-o scrisoare in agramata, nu raspunde solicitantului, ci trimite o compunere catre redactia Europei Libere si intreaba daca eu sunt „asumat” de colectiv, avand in vedere ca am trimis solicitarea de pe adresa personala de gmail.

Duduia Cruceru imi reproseaza ca nu am trimis solicitarea de pe o adresa de e-mail „oficiala”. Acum ce spune legea 544/2001: „Articolul 6(1) Orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice, în condițiile prezentei legi, informațiile de interes public”.

Doar oamenii stiu sa scrie. Acceptand axioma, orice solicitare electronica sosita in baza legii 544/2001 pe adresa spitalului Bals trebuie analizata si functionarii de acolo trebuie sa raspunda in termen. Pentru ca asa spune legea. 

Asadar, doamna Cruceru, daca pe viitor primiti solicitari pe 544 de pe orice adresa de email, inclusiv de la catelusulrozcupuflacoada@yahoo.com, spitalulmeudestat@gmail.com, spagariimputiti@aol.com, cusacosadebani@hotmail.com, dumneavoastra trebuie sa raspundeti. Pentru ca asa spune legea.

In urma cu doi ani colegii de la Rise Project au scris un material amplu despre neregulile de pe mosia lui Cercel. In orice tara normala, un procuror de buna credinta s-ar fi autosesizat in secunda urmatoare. Fireste, nu-i tarziu nici acum.

In textul citat, Cruceru Raluca are un rol bine definit. Scotea de la banca sponsorizarile firmelor de medicamente pentru Fundatia lui Streinu Cercel.

In alta poveste se arata ca „persoană de încredere, doamna Raluca Cruceru, jurista Institutului, e contabilă și la fundația șefului. Ea operează inclusiv contul de online banking. Adică sinecura familiei Cercel”.

„Între 2014 și 2016, fundația a primit 5 milioane de lei de la șapte dintre cele mai mari corporații farma din lume. „Păi foarte bine c-a primit.” Ce s-a întâmplat cu banii? „Păi v-arăt. V-arăt pe loc.” 2,1 milioane au fost retrase cash, de la bancomatul BCR de lângă spital. „Fundația nu are carduri. Cine are cardul?” N-am ști noi. Poate doamna Cruceru de la Juridic? „Doamna Cruceru, într-adevăr, manageruiește fundația, dar nu știu de chestia asta.”. Sursa.

Mai spune jurista lui Cercel ca valoarea contractelor publice semnate cu Ducos nu este asa de mare cum am scris in text. Toate datele sunt publice, colectate de pe sistemul electronic de achizitii publice. Va invit sa-l folositi cu incredere si cand mai intalniti juristi-doctori preș in fata sefului, sa le dati cu documentele oficiale in cap.

Lasă un comentariu