INSTANȚA SUPREMĂ ȘI CURTEA DE APEL BUCUREȘTI REANGAJEAZĂ LA FOC AUTOMAT MAGISTRAȚI FĂRĂ CONCURS, VIITORI PENSIONARI DE LUX, CU 3.000 DE EURO LUNAR

Posted: 20 noiembrie 2020 in Uncategorized
Etichete:, , ,

Curtea de Apel București și instanța supremă pronunță decizii dintre cele mai bizare, în sensul că obligă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să angajeze foști magistrați fără concurs, sub pretextul că hotărârile CSM nu sunt satisfăcător motivate.

Este cazul fostului procuror Marius Nicu Vasile care, în iunie 2019, a cerut să fie reîncadrat la parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița. Cererea sa a fost respinsă de Secția pentru procurori a CSM. Nicu Vasile a atacat decizia la Curtea de Apel București și, în termen record, instanța i-a dat dreptate fostului procuror. La fel și judecătorii de la ÎCCJ care, într-o singură ședință de judecată, au stabilit că CSM trebuie să-l angajeze pe Nicu Vasile fără concurs. Celeritatea instanței supreme este cel puțin suspectă având în vedere că, în acest moment, Secția de contencios administrativ are înregistrate primele termene de judecată pentru 2023.

În cazul Marius Nicu Vasile, în prezent avocat, dosarul s-a înregistrat și apoi judecat fulgerător. Sursele noastre spun că acest lucru nu este întâmplător, Nicu Vasile fiind fratele avocatului Gil Vasile, soțul judecătoarei ÎCCJ Simona Marcu, membru al CSM. Marius Nicu Vasile a fost procuror în perioada 1998 – 2010, adică timp de 11 ani și 10 luni. Din 2010 și până în prezent este avocat în Baroul București.

Dacă se vrea, se poate
Pe 10 septembrie 2019, Nicu Vasile ataca la Curtea de Apel București hotărârea procurorilor din CSM care au decis să nu-l reîncadreze în funcție. Pe 5 iunie 2020, în două termene, judecătorii decid că: „Anulează Hotărârea nr. 610/28.06.2019 emisă de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori. Obligă pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii să emită o hotărâre prin care să admită cererea reclamantului de numire în funcţie vacantă de procuror, fără concurs sau examen, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa şi să înainteze propunere în acest sens către Preşedintele României”, se arată în hotărârea CAB.

În motivare, instanța susține că „judecătorul de drept administrativ are dreptul să cenzureze excesul de putere al autorităților publice, concretizat în acte administrative abuzive sau în refuzul de a răspunde solicitantului, ceea ce constituie nesocotiri ale intereselor publice și private legitime ale persoanelor fizice și juridice” și că „autoritatea a acționat cu exces de putere deoarece a respins cererea reclamantului, deși acesta îndeplinea toate condițiile prevăzute de lege pentru a ocupa o funcție de procuror, fără a exista un motiv întemeiat și obiectiv pentru a proceda de această manieră, așa cum rezultă din cuprinsul hotărârii atacate”.

Mai mult, „reclamantul îndeplinește toate condițiile legale pentru a fi numit în funcția de procuror, iar sub aspectul oportunității, la acest moment, există locuri neocupate la parchetele din țară, respectiv 38 de posturi vacante, așa cum rezultă din cererea de chemare în judecată, aspect necontestat de către pârât. (…) De asemenea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița, există 7 posturi de procuror, dintre care 4 sunt vacante, aspect, de asemenea necontestat de către pârât, fapt ce denotă o situație precară a schemei de personal în ceea ce privește această instituție”, se mai arată în motivare.

Hotărârea a fost atacată de CSM la instanța supremă, însă pe 4 noiembrie 2020, într-un singur termen, ÎCCJ respinge recursul ca nefondat.

„Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinţei civile nr. 373 din data de 5 iunie 2020, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în decizia instanței supreme.

Dosar la indigo
Acesta nu este un caz singular. Ziare.com a arătat că același lucru s-a întâmplat și în cazul fostul procuror Marius Crâznic. Similar cu cazul Vasile, ÎCCJ a obligat CSM să-l reangajeze pe fostul procuror.

Foștii magistrați cu vechime de cel puțin 10 ani care au renunțat la meserie pot fi reîncadrați în funcții fără concurs, în baza unui interviu sumar la CSM. În acest caz operează o modificare adusă statutului magistraților de Comisia Iordache care a promovat această portiță de salvare pentru foștii magistrați care vânează pensii speciale: „persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcția de judecător sau procuror și magistrat-asistent, care nu au fost sancționate disciplinar, au avut numai calificativul foarte bine la toate evaluările și și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcțiile vacante de judecător sau procuror, la instanțe sau parchete de același grad cu cele unde au funcționat sau la instanțe ori parchete de grad inferior”.

Pensii de 3.000 de euro lunar
Au mai fost cazuri când, foști magistrați s-au întors pe funcții după 15- 20 de ani de avocatură și, la scurt timp, au făcut cereri de pensionare, pensiile acestora fiind de aproximativ 3.000 de euro pe lună. Este cazul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu care s-a pensionat la 7 luni după ce a fost reprimită în magistratură și a fostului deputat PSD Ștefan Victor Achimescu, care a făcut cerere de pensionare la 1 an și 4 luni după ce a fost reprimit în funcția de judecător.

Revista presei

Lasă un comentariu